Намериха съкровище, скрито в пиано

  • 21 април 2017 20:17

  • 39434
  • 1
Намериха съкровище, скрито в пиано
© Getty Images/Guliver (архив)

Съкровище от викторианската епоха, включващо стотици златни и сребърни монети, бе открито под клавишите на пиано от специалист по акордиране на пиана, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съкровището ще стане негово притежание, тъй като собствениците на пианото са неизвестни.

Според Британския музей, натоварен със задачата да направи оценка на съкровището, монетите били открити през ноември м.г., когато 61-годишният Мартин Рикхаус трябвало да акордира 110-годишно пиано, предоставено на гимназия в Бишопс касъл в Англия.

Рикхаус констатирал, че клавишите са по-тежки от обичайното. Впоследствие той открил десетина пакета и кожена кесия, които съдържали 900 златни и сребърни монети и били грижливо пришити към долната част на клавишите.

"Когато отворих пакетите и кесията, не очаквах да видя злато. Смятах, че става въпрос за обикновени монети", разказа Рикхаус.

Според местни медии находката е на стойност между 300 000 и 500 000 британски лири.

От музея уточниха, че монетите, изсечени между 1847 г. и 1915 г., са най-голямото подобно съкровище, открито в страната.

Те са били скрити под клавишите в края на 20-те години на миналия век или малко по-късно. Това вероятно е било направено като реакция срещу Голямата депресия и събития, довели до Втората световна война.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
39434 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум Усаински-Крупник

2017.09.13 | 17:28

1
Цървули!!!Пианото е било на прадядо ми Крум,парите са негови,искам си ги!!!Имам снимка на пианото!!!Ще заведа дело срещу този крадец и мошеник!!!Смятам да направя по-голяма кочина за моите прасета и да стегна къщата!!!Останалите ще инвестирам в ниви и недвижими имоти!!!

Добави коментар

Водещи новини