Пет иновации, които ще променят авиационната индустрия

05 април 2017 16:50

Пет иновации, които ще променят авиационната индустрия
© Getty Images/Guliver
2456 2

На фона на малкото нови модели самолети, авиационната индустрия увеличава усилията в търсене на иновации, като примамва пътниците с по-широки седалки, по-бързо обслужване и дори пресни палачинки.

Тази година Qatar Airways показа новата си бизнес класа, която може да бъде превърната в заседателна зала за четирима или двойно легло. Бизараната в Дубай Emirates, която вече предлага душове в самолетите си А380, внася още повече лукс в летящите си барове.

В същото време Airbus Group SE съобщи във вторник, че ще промени дизайна на т. нар. голямо стълбище на самолетите си А380, за да създаде повече пространство за пътниците.

Иновациите от следващото поколение, показани на изложението Aircraft Interiors Expo в Хамбург, което започна вчера, включват автоматизиране на услугите по време на полет и повече забавления за пътниците. Наред с по-практичните нововъведения, има и такива, които може би никога няма да станат реалност.

Bloomberg публикува пет иновации, с които си струва да се запознаете.

1. Сервитьор-киборг

Парижката компания Altran изобрети сервитьор-робот, който взема поръчката ви за напитка и храна предварително и я доставя до вашия ред. Самоуправляващата се количка събира и боклука в края на полета, така че стюардесите и стюардите от плът и кръв имат повече време да се съсредоточат върху важни проблеми, като сигурността.

За съжаление, роботите нямат ръце, така че задачата да подадат горещата чаша с кафе на пътниците до прозореца ще трябва да бъде поверена на някой късметлия, заел седалка до пътеката.

2. Убиец на микроби

Компанията GermFalcon, използваща технология за дезинфекциране на болници и на канализации, която вече функционира, ще пуска ултравиолетова светлина в кабината, за да почисти облегалките за ръце, подносите и дори тоалетните.

Технологията може да унищожи бактерии и вируси на 54 седалки за една минута. На летищата и в самолетите вече има толкова много радиация, кой би възразил срещу още малко вредни лъчи?

3. Летящо гурме

Ако пържолата ви е препечена, скоро ще можете да я връщате. Lufthansa подготвя готварски печки, които пържат яйца, пекат хляб и варят ориз на 10 км височина. Не се притеснявайте, че костюмът ви ще замирише на мазна лъжица, докато кацнете за важната си бизнес среща: летящата кухня, която по-скоро прилича на научна лаборатория, върви с отдушник.

А катинар не позволява на миризмата на цвърчащо говеждо филе да се разпространи покрай седалките по време на турбуленция.

Повече четете ТУК

Novini.bg
2456 2

Свързани новини

Коментари (2)

Добави коментар
Веселин Василев

2017.04.06 | 08:59

76697
Не лъжете - няма иновации.

2017.04.06 | 08:59

77070
Няма в България Еър , а по света ситуацията е друга , особено при арабите .

Добави коментар

Водещи новини