Ето причината да има само четири цвята паспорти по света

В света има само четири основни цвята паспорти и всяка страна има свои причини за избора на един от тези цветове.

От Bright Side решават да проучват от какво зависи този избор. И ако дългите опашки на летището ви карат да се чувствате отегчени, просто не забравяйте този пост.

Червен паспорт

Това е най-често срещаният цвят. Обикновено тези паспорти се срещат при страни, които са от бивш или настоящ комунистически режим. Жители на Словения, Сърбия, Русия, Китай, Латвия, Румъния, Полша и Грузия имат червени паспорти.

Страните  членки на ЕС, с изключение на Хърватия, имат паспорти в цвят бордо или в други нюанси на червеното. Страни, които кандидатстват за влизане в ЕС, като Турция, Македония и Албания, също промениха своите паспорти с червени преди няколко години. Страните от Андите – Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу, използват паспорти в цвят бордо.

Син паспорт

Това е вторият най-често срещан цвят. Синият цвят символизира „новия свят“. 15 карибски страни имат сини паспорти. В рамките на Южноамериканските страни синята корица на паспорта символизира връзката с МЕРКОСУР  (бел. ред. - най-голямото междудържавно обединение в Южна Америка. МЕРКОСУР обединява 250 милиона население и повече от 75% от общия БВП на континента. В него влизат Аржентина, Бразилия, Парагвай, Уругвай и Венесуела (от юли 2006 г.), а асоциирани членове са Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу).

Единственото изключение за цвета на паспортите прави Венецуела, където паспортите са червени. Паспортите на гражданите на САЩ са променени в синьо само през 1976 година.

Още по темата прочети тук.

Коментари

 1. 2017.04.05 | 08:53
  важна новина, изчерпателно поднесена.
 2. 2017.04.05 | 08:53
  за съжаление нашите паспорти винаги ще са червени, защото сега са на власт комунистическите отрочета , а скоро и внуците им и така...безкрай!!
  1. 2017.04.05 | 08:53
   в кухата ти главичка комунизмът ще е винавен за всичко през целия ти жалък животец
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет