Най-красивите коледни елхи

  • 25 декември 2011 20:46

  • 3232
  • 0
Най-красивите коледни елхи
©

Всяка година ставаме свидетели на украсяването и запалването на светлините на едни от най-хубавите и големи елхи по цял свят. Събрали сме тазгодишните претенденти за титлата най-красива елха на едно място, за да сравните и прецените коя ви харесва най-много, или просто да се порадвате на малко красота.

Украсяването на коледната елха е една от най-приятните традиции на коледните празници, която не омръзва с възрастта.

Всъщност обичаят с киченото на коледното дърво е международен, макар и да не е съвсем ясен произходът му – някои го свързват с езически празненства, други са убедени, че е чисто християнски обичай. В християнските традиции украсата на коледни елхи е чисто символична – отразява радостта на хората от раждането на Христос.

Според изследователите на историята на коледното дръвче, първото украсено дърво се появява в Германия през 1539 г., като украсата му се състои от опаковани храни и други полезни вещи. С годините и с повишаването на стандарта на живот тази украса прераства в декоративни елементи. Според традицията първото дърво е украсил Мартин Лутер.

В България обичаят да се украсява елха идва от Русия. Украсяването на елха като религиозна традиция е забранено в СССР през 20-те години на миналия век и е разрешено отново през 1936 г., но не като коледна, а като новогодишна традиция. Сигурно някои семейства още пазят красивите фини стъклени играчки за елха, изработени в Русия, а и бяло-сребърните хартиени гирлянди. Днес тенденцията е да се използват предимно пластмасови играчки, които са по-удачни за многократна употреба и по-безопасни за децата, но пък далеч от изяществото и красотата на стъклените фигурки.

В Гърция пък обичаят с украсата на коледно дръвче донася за първи път баварският крал Ото през 1833 г., когато вече е установен като обичай в кралските домове в Северна Европа. Чисто гръцкият обичай, който съответства на коледното дърво, е украсяването на корабче. Това, разбира се, е свързано с тясната връзка на гърка с морето, отбелязва inews.bg.

Днес коледни дръвчета се украсяват по цял свят, включително и в нехристиянски страни. Все пак да не забравяме и, че обичаят с украсяването на елхи е сериозна бизнес ниша. Всяка година само в Америка биват отглеждани с такава цел между 33 и 36 милиона коледни дръвчета, а в Европа – между 50 и 60 милиона. Дори и в тази кризисна година се очаква американците да похарчат около 3,4 милиарда долара за коледни дръвчета.

Най-скъпата елха пък е изработена миналата година - в хотела Emirates Palace в Абу Даби, в Обединените арабски емирства. На тази елха всички играчки и украси са изключително скъпи бижута със скъпоценни камъни на обща стойност над 11 милиона долара.

Най-красивата елха, разбира се, е не тази със скъпи играчки, а тази, украсена с много любов и добро настроение.

Последвайте канала на

3232 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини