Вижте къде се празнува най-приказната Коледа в света

  • 21 декември 2016 10:12

  • 10945
  • 0
Вижте къде се празнува най-приказната Коледа в света
© GettyImages/Gulliver

Полша се преобразява преди Коледа. Това е най-важният празник в полската обредна година и е най-тържествено отбелязван. Ден на радост, примирение, прошка, изпълнен със семейна топлина, свеж дъх на елха и сладкиши, мека светлина на свещи, коледни песни и усмивки. Празникът съдържа заряд от положителни емоции, какъвто не може да се намери никъде другаде по света.

Традициите

Сутринта на Бъдни вечер се украсява елхата, а под нея се слагат подаръците, които един на друг членове на семейството си подаряват след празничната вечеря. Вечерята на Бъдни вечер носи белега на славянските вярвания, адаптирани в средните векове. И макар че постът този ден е изискване на католическата религия, продуктите, от които се приготвя вечерята, са свързани до голяма степен със славянската религия. Безквасен хляб - така нареченият оплатек, мед, мак и гъби - всеки от тези продукти носи скрит смисъл.

Бъдни вечер в Полша е изключителен, вълшебен празник. Вярвало се, че тогава водата в кладенци, потоци и реки се превръща в мед, вино или течно злато. Моментът на превръщането на водата може да бъде отгатнат само от праведни и щастливи хора, а загребаното от тях вино не се превръща отново във вода. Вярвало се, че тази нощ животните проговарят.

Най-важният момент от вечерята на Бъдни вечер е разделянето на безквасния хляб – оплатек.

В този магичен ден, в ранните вечерни часове, щом на небето се появи първата звезда, в домовете из цяла Полша, в градовете и по селата, се събират целите семейства и техни близки. Събират се да изпълнят всеобщият и невероятен обичай – разделянето на безквасния хляб – оплатек – заедно с пожелания за здраве и благополучие. Хората вярвали, че самото присъствие на оплатек в техните домове през Коледа ще им донесе щастие и покой. В някои райони на страната, а най-вече в южна Полша, хората са разделяли помежду си безквасния хляб намазан с мед. А по селата обичаят предвиждал разчупения оплатек, както и останките от тържествената вечеря, да се носят на домашните животни. Такъв значителен и невероятен празник трябвало да бъде отбелязан и от животните. И така Бъдни вечер в Полша започва от жеста на символичното разделяне на оплатек, жеста на примирението, сдобряването, любовта и приятелството, на щастието и благополучието. Чак след това може да се седне на масата и да се опита поред от всички необичайни ястия, приготвени специално за вечерята на Вигиля.

Полската дума за Бъдни вечер - Вигилия идва от латински – vigilo - бдя, vigilia – бдение.

Във всяка къща в Полша, по време на Бъдни вечер, се поднасят яденета, типични за този голям празник, съобразно семейните обичаи, както и регионалните традиции.

Менюто

Постното меню този ден, въпреки че е различно във всяка къща, се приготвя според общоприети принципи. Задължително се поднасят: червен борш от цвекло, гъбена супа или рибена чорба, селда (херинг), поне едно рибно ястие и ядене от зеле (зеле с гъби, зеле с грах, пирожки с пълнеж от зеле и гъби), компот от сушени плодове, клуски (вид домашни макарони) с мак, сладкиши от мак (маковец), перник (меден сладкиш с много подправки), сервират се ядки и плодове. Вечерята на Бъдни вечер има най-силен мистичен заряд в цялата полска обредност.

Масата се застила с бяла покривка, а под нея се слага слой от слама. Поставя се допълнителен прибор за отсъстващи близки и неочаквани гости. На трапезата се сяда след изгряване на първата звезда. Бащата казва кратка молитва и всички си разделят просфората. Това е миг на прошка, любов и съгласие, след което се пристъпва към постната вечеря. В много полски региони броят на ястията е 12, в чест на апостолите, но в други броят може да бъде нечетен. Хората вярвали, че нечетния брой на ястията трябва да осигури богата реколта.

Старият обичай нарежда да се опита от всяко ядене, защото следващата година може да липсва именно това, от което не било опитано. Поднасят се храни, приготвени от ,,всичко, което расте в полето, градината, гората и водата” - най-популярен е червения борш, в някои райони рибена чорба или гъбена супа. Гъбите присъстват в много храни, според старите вярвания те са необикновена храна.

Вечерята приключва с коледни песни.

Следващите два дни на Коледа преминават в посещения на роднини и приятели, а на трапезата присъстват вече и месни храни. Започва карнавалът, организират се балове в чест на свети Силвестър, които са особено тържествени, продължават до зори, а в дванайсет часа, когато идва Новата година, се вдига тост със шампанско.

Коледните песни Произходът на думата kolęda (коледна песен) е латински – calendae се наричал първия ден на всеки месец. Понеже в средновековието Новата година започвала на 25 декември, традициите на класическия Рим внасят в редица европейски езици тази променена латинска дума и го свързват с отбелязването на Рождество. Един от най-красивите обичаи на Бъдни вечер е пеенето на коледни песни.

В продължение на векове на територията на Полша е имало разлики в нивото на образованието и интелектуалното развитие, различни са и потребностите в отделни райони на страната и различна литературата. Но има едно нещо, характерно и общо за всички поляци – коледната песен, изпълнена с радост, веселие и щастие.

 

Ето няколко рецепти за типично полски ястия приготвяни на Бъдни вечер:



Червен борш


500 гр. цвекло            4-6 зърна черен пипер       
корени от магданоз            1-2 карамфилчета
морков, ряпа                ½ ч. чаша сок от червен касис или от вишна без захар
50 гр. сушени гъби            2-3 ч. л. пюре от цвекло
1 глава лук                 сол и черен пипер
2-3 скилидки чесън

    Измитите гъби потапяме във вода и оставяме за през нощта. На следващия ден ги варим. Приготвяме и отвара от зеленчуците. Обеленото цвекло настъргваме на едро ренде и заливаме с отварата от зеленчуците. Добавяме отварата от гъбите и нарязания чесън. Варим ок. 30-35 мин., изцеждаме и добавяме сол, пипер, сока от касис и пюрето от цвекло. Хубаво разбъркваме и варим на малък огън. Готовата супа сервираме с пирожки с пълнеж от гъби или с пастет.

Пирожки за борш

1 ч. ч. брашно                1 голяма глава лук           
1 с.л. олио                    1-2 с.л. натрошени орехи
сол, черен пипер                1 яйце
преварена вода                1 – 1 ½ с.л. ситно нарязан магданоз
30 гр. сушени гъби (сварени)

    От брашното, яйцето и водата приготвяме тесто. Ситно нарязания лук пържим на тиган с една лъжица олио. Добавяме към гъбите, магданоза и орехите. Слагаме сол и пипер и хубаво разбъркваме. Разточваме тестото и изрязваме малки ромбове. Върху тях слагаме пълнежа, залепваме по диагонал и варим в осолена вода.

Шаран по еврейски


шаран – ок. 1 кг                1 лъжица масло
1 кг лук                    5 смляни карамфилчета
5 г стафиди                    2 глави лук
10 г бадеми и орехи    2 с.л. оцет       
10 мл. светла бира                сол, черен пипер
половин лъжичка настъргана кора от лимон
    Шарана солим, слагаме му малко черен пипер, смляните карамфилчета и няколно капки оцет. Едната глава лук нарязваме на кръгчета, слагаме ги във вода и варим докато омекнат. Натрошените бадеми и орехи заедно със стафидите добавяме към лука. Сипваме и бирата. Добавяме главите на рибите и варим на малък огън ок. 15-20 мин. Изваждаме главите. Свареният шаран подреждаме в дълга чиния, заливаме със сварения лук с добавените продукти и оставяме на хладно място да се стегне.

Кутя малополска

1 ч.ч. мак                    ½  к.ч. раздробени лешници
1 к. ч. пшенични зърна            ½ к.ч. стафиди
½  к.ч. мед

    Пшеничните зърна измиваме, заливаме с вода и накисваме за през нощта. На следващия ден ги варим, след това изцеждаме и охлаждаме. Измитият мак заливаме с вряла вода и оставяме за 1-2 часа. Когато поеме водата, го отцеждаме и мелим с машинка за месо. Стафидите заливаме с вряла вода и след това хубаво ги отцеждаме. Стопляме меда и добавяме към мака. Добавяме орехите, стафидите и пшеницата. Хубаво разбъркваме.

Компот от сушени плодове

300 гр. сушени сливи без костилки    настъргана кора от лимон
300 гр. сушени смокини            сок от 1 лимон
2 с. Л. мед                    канела

    Измиваме сливите и смокините. В отделни тенджерки ги заливаме с леко топла вода и  ги оставяме за няколко часа. След това към сливите добавяме лъжица мед и канела и варим на малък огън ок. 10 мин. В смокините наливаме лимоновия сок, добавяме настърганата лимонова кора и останалия мед. Варим на малък огън ок. 20-25 мин. Когато са готови, съединяваме двата компота.

Материалът е подготвен благодарение на любезното съдействие на Полския институт в София.

Последвайте канала на

Нора Виткова
10945 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини