30 трилиона тона е теглото на всички неща, създадени от човека

  • 03 декември 2016 14:57

  • 16115
  • 1
30 трилиона тона е теглото на всички неща, създадени от човека
© Getty Images/Guliver

Теглото на всички неща, създадени от човека на планетата, е около 30 трилиона тона, изчислиха в свое проучване учени от Университета на Лестър, Великобритания.

В техносферата, която обхваща зоната с човешка намеса на Земята, са включени сградите, пътищата, мостовете, автомобилите, както и всичко останало, сътворено от човешки ръце. В нея влизат и отпадъците от човешката дейност.

Такива изчисления се правят за първи път. Базирани са върху десетки статистически анализи и проучвания. Ако сметките на научния екип са верни, това означава, че човешкият отпечатък върху Земята е 50 килограма на всеки квадратен метър от планетата. Уникалните по рода си данни ще помогнат в изучаването на антропоцена - най-новата епоха в развитието на човешката цивилизация, съобщава Нова телевизия.

Според последните теории антропоценът отбелязва края на холоцена в геоложката история на Земята, продължил 11 700 години. Началото на антропоцена е след 1950 година, когато човечеството навлиза в ера на интензивно развитие на технологиите и индустрията.

Мая Йорданова
16115 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.03.05 | 14:21

1
горката Майка-Земя ... Докога ли ще ни търпи...

Добави коментар

Водещи новини