Макети на фериботи показват на Морска гара в Бургас

  • 28 октомври 2016 14:05

  • 1655
  • 0
Макети на фериботи показват на Морска гара в Бургас
© Булфото (архив)

Макет на Черно море, изложби и корабни модели ще бъдат показани на морска гара-Бургас в Медународния ден на Черно море - 31 октомври. Това съобщиха от пресслужбата на пристанището в града.

Ще бъдат изложени макети на изключително модерните за времето си авто-фериботи "Трапезица" и "Царевец", които са и с луксозни кабини за пътници. Моделите са с дължина 220 сантиметра и ширина 45 сантиметра. На ферибота "Царевец" е сниман и част от детския сериен филм "Васко да Гама от село Рупча".

В търговския флот на България корабите "Царевец" и "Трапезица" служат до 1988 година, след което са продадени за пътнически фериботи. В зала "Пристигащи" на Морска гара посетителите могат да разгледат макета на Черно море, изработен от художника Добрин Вътев. Макетът е с размери 1,5 метра на 2,5 метра. На него обемно е изобразен черноморският басейн, вливащите се реки, релефът на заобикалящата суша. Представени са шестте черноморски държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна и по-големите пристанищни градове.

Ще има и две изложби. Едната е под надслов "Пристанището - врата през вековете" и включва 11 табла с 15 снимки, някои от които не са публикувани до сега. Към тях има текст, който разказва историята на всеки един от сниманите обекти на български, руски и английски език. Целта е туристите, които минават през Морска гара да се запознаят с историята на пристанището и с любопитни факти от миналото на Бургас, с развитието на търговията, корабоплаването и риболова. Втората изложбата ще покаже документи, снимки, карти, свързани с работата и преживяванията по море на част от бургаските капитани. Изложбата е част от проекта "Капитаните на Бургас".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1655 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини