Защо да изберете млякото пред картофите

  • 18 октомври 2016 14:10

  • 13358
  • 1
Защо да изберете млякото пред картофите
© Getty Images/Guliver

Чешки учени твърдят, че сегашните препоръки за здравословно хранене са грешни, защото рискови за сърцето са не млечните продукти и месото. По думите им картофите и зърнените храни в големи количества са по-опасни, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Изследването на екип от Масариковия университет в Бърно проследява начина на хранене и сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски държави в продължение на 16 г. Проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините, смятат те.

Учените са установили, че в районите, където по традиция се консумират много въглехидрати, сърдечносъдовите заболявания са повече. Най-типична за високия риск от сърдечни болести е диетата от въглехидрати, картофи и зърнени храни. Според резултатите картофите увеличават и опасността от високо кръвно налягане. Като рискова учените определят консумацията на картофи три пъти седмично.

В държавите, където сърдечносъдовите болести са по-малко, хората наблягат на мазни храни и протеини. Резултатите показват, че високомаслените млечни продукти като сиренето предотвратяват сърдечните болести. Цитрусовите плодове, виното, ядките, маслините и зеленчуците - традиционни компоненти на средиземноморската диета, също предпазват сърцето.

Учените, ръководени от д-р Павел Грасгрубер, призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки на базата на тяхното изследване.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
българин

2016.11.06 | 21:01

1
да го ду.....те всички.

Добави коментар

Водещи новини