Дерматолози съветват да не използваме гъба за баня

  • 26 септември 2016 21:04

  • 5451
  • 0
Дерматолози съветват да не използваме гъба за баня
© Getty Images

Дерматолози съветват да не използваме гъба за баня. Въпреки че те са отлично средство за отстраняване на мъртви кожни клетки и допринасят за мека и гладка кожа, тези гъби са и развъдник на бактерии.

Всеки път, когато използва гъба за тяло, освен сапун или лосион, къпещият се втрива в кожата си няколко смущаващи допълнителни съставки, сред които бактерии и плесени, предупреждава дерматологът Джей Матю Найт, цитиран от в. "Ню Йорк пост" и БТА.

Експертът отбелязва, че за съвсем кратко време под въздействие на благоприятните за развитието на бактерии влага и топлина в банята, гъбата за тяло се превръща в развъдник на микроорганизми, способни да навредят на здравето. Още по-вредно е използването на гъби за баня след бръснене, тъй като микробите лесно проникват дълбоко в кожата през раничките от порязване.

Според публикацията внушителните 98 процента от дерматолозите не препоръчват използването на гъби за баня. Ако хората не могат да се откажат от употребата им, съветът на експертите за справяне с бактериите в тях е гъбите за тяло да бъдат изплаквани старателно след всяко къпане и да се оставят да съхнат далече от душа.

Последвайте канала на

Novini.bg
5451 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини