Чужди експерти ще изследват най-високото дърво в България

  • 09 септември 2016 14:42

  • 11397
  • 0
Чужди експерти ще изследват най-високото дърво в България
©

Финландски изследователи са на посещение в България за проучване на забележителни дървесни видове в защитените ни територии. Те ще посетят Националния парк "Рила".

Целта им е да се запознаят с най-високото дърво в България - обикновен смърч - Picea abies в резервата "Парангалица" и с местообитанията на Цар-Борисовата ела - Abies alba subsp. borisii-regis, съобщиха от пресцентъра на парка.

Посещението на финландските изследователи Коута Расанен и Дон Уелш е съгласувано с Министерството на околната среда и водите. Научноизследователската цел на експертите е с помощта на лазер да се измери височината на най-високото дърво. Точната информация за него ще бъде публикувана в специализирания сайт на забележителните дървета-рекордьори www.monumentaltrees.com.

Служители на дирекцията "Национален парк Рила" запознаха гостите от Финландия с богатото биологично разнообразие, природните забележителности и специализираните тематични маршрути в парка. Те ще им окажат съдействие при посещението на защитената територия.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
11397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини