Рилският манастир пусна "осветени" елхи по 20 лв. парчето

  • 08 декември 2011 09:54

  • 1252
  • 1
Рилският манастир пусна "осветени" елхи по 20 лв. парчето
©

За втора поредна година монасите пуснаха на пазара 100 коледни дръвчета. Елхите се добиват в гората на Светата обител в Рила планина, близо до Кирилова поляна.

Търговци вече ги предлагат на пазара в Благоевград на цени от 5 до 20 лева в зависимост от големината. "Хората щом чуят, че са манастирски елхите, проявяват интерес, търговията върви", призна продавач. Според него на практика елхите са светени, тъй като са отрязани от свято място.

"Миналата година за първи път решихме да предложим от нашите елхи. Така помагаме с някакви скромни средства за издръжката на манастира. По-важното е, че доставяме радост на хората. Искам да уточня, че коледните дръвчета не са осветени специално в църквата, но са от Рилската гора, от свято място, където някога е живял светецът Иван Рилски", каза за агенция Стандарт Нюз игуменът на Рилския манастир Евлогий.

Той беше категоричен, че манастирът притежава необходимите разрешителни от горското за добива на елхите. Ако продажбата потръгне, ще бъдат осигурени още коледни дръвчета, стига да не завали сняг, че тогава няма как да се стигне до тях. "Това вече е част от подготовката ни за Коледа, да осигурим тази радост за хората. Стягаме се за посрещането на светлия християнски празник", каза още игуменът на Рилския манастир.

Последвайте канала на

Novini.bg
1252 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дон Цицорко

2011.12.09 | 06:54

1
Браво!Събират за кадилак-хибрид.....кадилаците и линкълните също са светени,защото в тях се возят святи люде....Църкви и манастири се рушат,но светите шефове на българската православна църква тънат в разкош.

Добави коментар

Водещи новини