Машина превръща урината в питейна вода

Белгийски учени обявиха, че са създали машина, която превръща урината в питейна вода и тор чрез използване на слънчева енергия, предаде Ройтерс.

Технологията може да бъде приложена в земеделски райони и в развиващите се страни.

Съществуват и други опции за пречистване на водата, но системата, разработена от учени от университета в Гент, се отличава с това, че използва специална мембрана и малко енергия. "Можем да получим тор и питейна вода от урина чрез използване на прост процес и слънчева енергия", заяви Себастиан Дерез от университета, цитиран от БТА.

Урината е събирана в голям резервоар и подгрявана в захранван със слънчева енергия бойлер, преди да премине през мембраната. След преминаването й се получава вода и се отделят калий, азот, фосфор.

Машината бе използвана в рамките на 10-дневен музикален и театрален фестивал в Гент, като от урината на участниците бяха получени 1000 литра вода. Целта е в бъдеще да се инсталират по-големи версии на машината в спортни зали или на летища, но също в земеделски райони в развиващите се страни, където снабдяването с питейна вода и торове е недостатъчно.

Коментари

  1. 2016.07.27 | 09:38
    Да си я пият със здраве
  2. 2016.07.27 | 09:38
    машина за лайна в кифтета немали ве
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет