Откриха десетки нови видове на дъното на Марианската падина (снимка+видео)

  • 12 юли 2016 14:21

  • 8797
  • 0
Откриха десетки нови видове на дъното на Марианската падина (снимка+видео)
©

Марианската падина все още е слабо проучена и за нея се знае малко. Дълбока цели 10 911 м. и дълга 2 550 км., в нея се намира най-дълбокото място в изучения океан - падината Чалънджър. Националната агенция на океанските и атмосферни изследвания (НАОАИ) в САЩ изпрати сондата Океанос на мисия миналия април, с цел проучване на региона. Мисията приключи успешно този уикенд, съобщават от институт "Смитсониан".

Посредством хидролокатор, сондата генерира изображения с висока резолюция на океанското дъно. Когато екипажът забележи аномалия или интересна зона, "изстрелва" компоненти, управлявани дистанционно, които изследват набелязания обект. Идеята е да се създаде базово знание за състоянието на падината, за да може изследователите и правителствените агенции и организации да разберат как да я използват и предпазят.

Сред обитателите на Марианската падина са дълбочинни риби, вулкани от кал и корали, виреещи на изключителни дълбочини. Със сондата са заснети невероятни изображения на странните и красиви морски обитатели. Снимки на непознат за човечеството вид медуза и призрачно-бял октопод предизвикаха фурор, а "гъба с размера на миниван" спечели рекорда в тази "област".

Съвсем скоро, камерите на сондата забелязаха първият жив пример за "риба-призрак", причислявана към семейството на змиорките. 10-сантиметровата бяла риба с изключително разделечени очи развълнува силно учените. "Това просто е забележително", казва Брус Мънди, биолог към НАОАИ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8797 0

Свързани новини

Водещи новини