Откриха антично НДК край храма на Ванга

  • 26 юни 2016 07:47

  • 9763
  • 4
Откриха антично НДК край храма на Ванга
©

Екип от учени, ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, се натъкна на уникални находки при изследването на античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите, пише "Стандарт".

Защото рядко се случва да се открият две отлично запазени древни обществени сгради, които са строени през 700-800 години, само на броени метри една от друга. Подобно откритие в България няма. Учените се надяват да има още такива находки. И са убедени, че древното селище ще се превърне във втори Ефес.

"В момента продължаваме с разкриването на римската градска базилика - съдебна и търговска палата, както и своеобразно антично НДК - място за културни събития. Хората са се събирали да общуват чрез изкуството. Сградата е от 3-и век след Христа и е с височина 5 метра. Северната стена е отлично запазена, дава ни много достоверна картина за онова време. Строена е от камък и тухла - този градеж се нарича смесен. Тухлите са през цялата дебелина на стената, това прави много здрава постройката", разказва доц. д-р Людмил Вагалински.

Археолозите изследват от 2007 г. древния град Хераклея Синтика, който е един от малкото сигурно локализирани големи антични центрове край Средна Струма. С това се слага и край на стогодишен спор къде е този град. Оцелял е в продължение на 800 години, като за това време е установено, че е опожаряван поне 4 пъти. Археолозите откриват цели късове от търговските помещения, затова те правят заключението, че след 383 г. населеното място е станало жертва на силно земетресение. И започва постепенно да запада.

Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър.

Людмил Вагалински вярва, че някъде около връх Кожух се намира античният театър на Хераклея Синтика. Който е възможно да не отстъпва по нищо на античния театър на Филипопол в Пловдив. Археологът се надява, че ще се намерят пари, за да продължат археологическите разкопки.

Последвайте канала на

Novini.bg
9763 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.07.02 | 19:46

4
"АНТИЧНО НДК" ??? Абе що не си изядете дипломите?!

2016.06.27 | 17:33

1
Това е фигура на речта, човече, фигура на речта! Кисел си като лимон, ми се струва.
Мда

2016.07.02 | 19:46

3
Това не е фигура на речта, а фигура на простотията. Недопустимо е научен работник, особено директор на НАИМ, да прави подобни изказвания. Разбира се за него и тези около него само парите имат значение
Мда ама не

2016.07.02 | 19:45

2
Не е недопустимо, когато обясняваш на хора които си нямат и хабер от археология или история, и даже не осъзнават че за разкопки са нужни пари. Никой не работи безплатно.

Добави коментар

Водещи новини