Вредно ли е всъщност сушито?

  • 21 юни 2016 08:44

  • 2406
  • 0
Вредно ли е всъщност сушито?
©

Какво е Суши

Суши е традиционно японско ястие, което се приготвя от подправен, сварен ориз, гарниран с риба или други морски продукти. В началото, сушито не било храна, а начин за консервиране на риба със солен ориз. В Япония този вид ястие е известно още през 2 век, докато в Европа и по-специално в България става популярно чак в началото на 21 век. Главното съдържание във всички видове суши е оризът, овкусен с оцет, сол, захар, водорасло (наречено комбу) и често саке или оризово вино. Едни и същи съставки могат да бъдат комбинирани по различен начин , което дава съвсем различни резултати и вкус. Има нещо екзотично в известната по цял свят комбинация на ориз и зеленчуци, нехарактерна за нашите географски ширини. Въпреки всичко, тази храна предизвиква много дискусии за това, полезна или вредна е тя. От една страна привържениците на суши залагат на тезата за полезните Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в сьомгата например. От друга страна не можем да пренебрегнем факта за високото съдържание на живак в по-голямата част от морските храни и присъствието на захар почти във всяка суши рецепта.

Видове суши

Както вече споменахме, свързването на думата ,,Суши“ предимно с ястия, приготвени от сурова риба, е много неправилно. Въпреки че на пръв поглед месото изглежда абсолютно сурово, то е преминало някаква обработка, макар и минимална и незначителна. Обикновено тази обработка е бланширане, киснене в традиционна японска ракия, консервиране и още ред други неща, които се случват на месото, преди то да попадне на масата.

Някои от най-популярните суши са:

Прочети повече

Последвайте канала на

Нора Виткова
2406 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини