Пирамидата на човешките потребности

  • 02 юни 2016 14:52

  • 11278
  • 3
Пирамидата на човешките потребности
© Уикипедия

В различни моменти искаме различни неща. Ние се променяме, променят се и нашите желания. Зависи на кое стъпало сме в момента на житейската стълба, дали сме се изкачили нагоре или сме били принудени да слезем по-надолу.

Исканията ни зависят също от нашите потребности какви са и до колко са задоволени. Психологът Ейбрахам Маслоу е създател на теорията за човешките потребности. Всички ние си имаме жизнени потребности като храна и вода, но и по- висши нужди. От тази теза Маслоу извежда йерархията на потребностите, съставена на пет нива.

Основата на пирамидата са основните, най-низшите потребности - физиологичните и включват храна, вода, сън и секс. Ако умираме от глад или жажда не бихме обърнали внимание на нищо друго. Но когато тези нужди бъдат задоволени, тогава минаваме на второ ниво - това са потребностите за сигурност, нуждата ни от безопасност и стабилност. Потребността за сигурност включва нуждата да бъдем защитени и да се грижат за нас, както и нуждата да защитаваме и да се грижим за някого. Това е домът и родител, партньор...

Трето ниво потребности са тези за принадлежност и любов. Това може да е желанието ни да принадлежим към някоя общност, желанието ни да притежаваме наше място, което да наричаме наш дом. Те показват нуждата ни от близки и пълноценни взаимоотношения с приятелите и семейството. Повечето хора срещат трудности при задоволяването на потребностите от любов и принадлежност в днешното ни общество, където цари повече самота.

Четвърто ниво потребности са оценъчните потребности. Всяко човешко същество се нуждае да бъдат оценени неговите качества и способности, да бъде забелязано, уважавано като личност, но тук до това ниво също не могат да достигнат в задоволяването на потребностите повечето хора.

Върхът на пирамидата - накрая идва и върхът на пирамидата. Това е най-висшата потребност, потребността от реализация. Това е потребност да се превърнем в човека, който сме предопределени да бъдем, да използваме пълноценно таланта си и способностите си. Да опознаем по-добре себе си и другите и да допринесем в положителна насока за развитието на света около нас. Тази най-висша потребност се проявява, само, ако са задоволени по-низшите ни потребности. Само след като сме задоволили по-долните нива потребности можем да се обърнем към по-горното ниво. Ако умираме от глад, няма да ни се иска нищо друго освен да се нахраним. Като се нахраним, ще ни се иска да си пийнем нещо. Тогава трябва и да сме се наспали, после идва ред на секса и така отиваме нагоре по пирамидата. Толкова много хора остават по долните етажи и се губят из тях. Малцина са тези, които могат да достигнат до върха.

Последвайте канала на

Автор Ивелина Пенчева
Астролог
Facebook страница ASTROLOGIA*Lin
Автор на книгите Астрология на съдбата и Тайнството живот
11278 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
aaa

2016.09.21 | 16:29

3
Вместо "оценъчни потребности" мисля, че по-добре би звучало "потребности от признание"

2016.06.03 | 10:08

2
Всички думи от пирамидата да се заменят и четат като: "секс,секс,секс, секс сексексекс,сссссссссссссссекс и сеx
гошо

2016.06.03 | 09:53

1
Това е 1954 г..Много сте актуални.

Добави коментар

Водещи новини