Откриха древната порта на Аполония под незаконни бараки в Созопол

  • 28 ноември 2011 15:34

  • 2837
  • 0
Откриха древната порта на Аполония под незаконни бараки в Созопол
©

Археолози откриха отдавна търсената източна порта на Аполония Понтика под незаконни бараки за храна и напитки в центъра на Созопол. С това откритие учените ще могат да възстановят цялата укрепителна система на древния град в оригиналния й вид.

След разчистването на бараките археолозите имат шанса да проучат и последната липсваща до сега част от крепостните стени на древния град. Въпреки че са повредени от местните жители, които ги използвали за строителен материал за къщите си, стените достигат до височина от близо 7 метра. Това ги прави най-големите, открити у нас крепостни съоръжения, съобщава БиТиВи.

По думите на ръководителя на разкопките Цоня Дражева досега у нас няма толкова добре запазен оригинал, като дори във Велико Търново височините са по-малки.

Още преди век и половина френски археолози са търсели древната порта на Аполония.

Най-голямата изненада за археолозите е, че на входа на крепостта се натъкнали на църква от 5-6 век, за която не съществуват никакви исторически сведения. „Вероятно тя е била опожарена през 10-и век по време на походите на Йоан Цимисхий при завладяването на Преслав", предполага Дражева.

Църквата е на метри от възстановения със средства от държавния бюджет храм „Св. св. Кирил и Методий", в който се съхраняват мощите на Йоан Предтеча. Само за няколко месеца инвестицията от 2 милиона лева е изплатена с парите от поклонниците, които са с близо милион повече.

С новите находки Созопол се превръща в пилотен проект на правителството за развиване на целогодишен туризъм по морето.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2837 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини