Как да забравим информация умишлено?

  • 18 май 2016 15:00

  • 1891
  • 0
Как да забравим информация умишлено?
©

Обикновено се опитваме да подобрим нашата памет, но последните изследвания на това сложно явление носяг информация и за обратния процес – забравяне.

По-конкретно учените са намерили механизма на умишленото забравяне.

Оказва се, че можете сами да си заповядате да не запомняте нещо или поне в малки мащаби. Това може да се направи, като преднамерено промените начина, по който мислите за контекста, свързан със спомените. Статия за откритието е публикувана в сп. Psychonomic Bulletin & Review, пише "МегаВселена".

При експеримент доброволците изучавали произволно генериран списък с думи, като едновременно гледали картинки с различни пейзажи. След това участниците в експеримента били приканени да забравят думите, които току-що са прочели.

Учените са използвали МРТ сканиране за проследяване на мозъчната активност, свързана със сцените на контексни пейзажи. Те видели, че хората, които били приканени да забравят думите, се стараят по-малко да мислят за контекста. Колкото по-добре успявали те да не мислят за природата, толкова по-малко думи си спомняли след това.

Разбирането на начина, по който можем да забравяме умишлено, може да бъде използвано за лечение на посттравматични синдроми.

Последвайте канала на

Novini.bg
1891 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини