Първият биропровод вече е факт

  • 16 май 2016 14:55

  • 3136
  • 0
Първият биропровод вече е факт
©

В белгийския град Брюж построиха първия биропровод. По него тече до 4 тона пиво в час. Необичайното съоръжение е било изградено, тъй като в стария център на Брюж няма място за бутилираща фабрика, съобщава Нова телевизия.

Така единствената останала пивоварна в района се принудила да прекарва бирата под земята до мястото, където я бутилират.

Биропроводът е скъп, защото е от висококачествена пластмаса. На места е прокаран паралелно с водопровода в града. Тръбите ще минават под земята и ще доставят пивото до инсталации за бутилиране, които се намират в друга част на града.

Подобен проект досега не е осъществяван в Белгия. Подземната канализация ще бъде с дължина 3 километра и трябва да мине под съществуващата канализационна система на града.

Ежегодно около 4 милиона литра бира ще бъдат пренасяни по биропровода от основната сграда на пивоварната De Halve Maan, която се намира в историческия център на Брюж до индустриалната зона. Там вече пивото ще бъде бутилирано и складирано, в готовност да бъде транспортирано за пазара. Решението за инвестицията е било продиктувано не от стремеж за оптимизиране на разходи, а от екологични съображения. Сега камиони на De Halve Maan правят около 500 курса годишно по улиците в стария град, за да бъдат натоварени с бира и да я доставят до бутилиращия цех. Намерението е с биропровода трафикът на тежкотоварните камиони да намалее с 85% в града, наричан Венеция на Севера.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3136 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини