Градските пеперуди са се научили да бягат от светлината

  • 15 април 2016 19:40

  • 2082
  • 0
Градските пеперуди са се научили да бягат от светлината
© Борислава Замфирова

Противно на общоприетото схващане, че пеперудите и особено нощните пеперуди се привличат от светлината и това често коства живота им, ново изследване показва, че те са се адаптирали и вече се плашат от светлината, пише "Новинар".

Това е пример за еволюция и естествен процес в действие – пеперудите, които загиват, защото са привлечени от горещи електрически крушки, не оставят поколение, а тези, които се плашат от светлина, оцеляват и така те с времето стават мнозинство.

Светлинното замърсяване има отрицателен ефект върху цели екосистеми, пишат от Science Daily. Последствията са особено сериозни за нощните насекоми. Смъртността при градските нощни насекоми е над 100 пъти по-висока, отколкото сред природата. Изкуствената светлина обърква животните им, пречи да разберат кога е ден и кога нощ, което пък влияе на поведението им, храненето и размножаването им. Естественият подбор обаче вече дава резултати и насекомите са се научили да се справят с трудностите на градския живот. Това обаче може да доведе до проблеми за цели екосистеми, защото избягващите светлината насекоми са доста по-малко мобилни и това може да им попречи да участват в опрашването на растения.

Последвайте канала на

Novini.bg
2082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини