Откриха 2 тайни стаи в гробницата на Тутанкамон

  • 17 март 2016 20:33

  • 8143
  • 0
Откриха 2 тайни стаи в гробницата на Тутанкамон
©

В гробницата на Тутанкамон почти сигурно има 2 тайни нови камери, скрити зад стените. Това показаха предварителните резултати от радарно сканиране на гробницата на египетския фараон през ноември, пише "24 часа", позовавайки се на световните агенции.

Изследването бе направено от международен екип в рамките на проект, който търси къде е погребана прочутата кралица красавица Нефертити.

Експертите са 90% сигурни, че са намерили две празни пространства зад северната и източната стена на мавзолея на фараона, обяви на пресконференция в четвъртък египетският министър на антиките Мамду ал Дамати.

Сканирането, чиито резултати бяха разчетени в Япония, показало наличие на органичен и метален материал. Планирано е да се направи допълнително изследване в края на март, за да се определи дали откритите празни пространства зад стените наистина са камери и ако е така, каква е дебелината на ограждащите ги стени.

Властите обявиха, че няма да копаят, докато не стане абсолютно сигурно, че камерите съществуват. “Аз никога не предприемам следваща стъпка, преди да съм 100% сигурен”, обясни Ал Дамати.

Откритието е сериозна стъпка към решаването на една от най-големите загадки на Древен Египет - къде се намират тленните останки на Нефертити. “Това е важно разкритие за Египет, може да се окаже откритието на столетието”, обяви Ал Дамати.

Британският египтолог Никълъс Рийвс, който ръководи изследванията, смята, че Тутанкамон, който е починал на 19-годишна възраст преди 3000 г., може да е погребан набързо във външна камера на гробница, която първоначално принадлежала на Нефертити.

Последвайте канала на

Novini.bg
8143 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини