Конците за мартеница се въртят само наляво, за да ни пазят от злите сили и лошите очи

  • 23 февруари 2016 13:42

  • 1768
  • 0
Конците за мартеница се въртят само наляво, за да ни пазят от злите сили и лошите очи
© Булфото(архив)

Конците за изработване на шнурче за мартеница се въртят само наляво, за да ни предпазват от злите сили и лошите очи, които ни следват през годината. Това е народното поверие, което трябва да се знае при създаването на една мартеница, заяви за БТА Миглена Николаева - етнолог в Регионалния исторически музей в Плевен.

За традиционната плевенска мартеница е характерно, че тя се изработва само от бели и червени памучни или вълнени конци, не се ползват конци с други цветове, каза още Николаева.

Днес в музея отвори врати работилница за мартеници, създадени от деца. Вече са се записали над 120 ученици от началните класове на плевенски училища. Мартениците се изработват в работилницата под ръководството и напътствията на музейните специалисти, които помагат на децата да разберат българската традиция за празника Баба Марта за символиката на мартеницата. Най-хубавите ще бъдат показани в изложба в експозицията "Традиционен бит и култура" в музея, където ще останат до 25 март, каза Николаева.

Всеки желаещ да се включи в работилницата трябва да си носи ножица и конци като максималният брой участници в група е 25. Работилницата ще бъде отворена от 9.00 до 16.00 ч. до 26 февруари.

Последвайте канала на

БТА
1768 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини