Учени откриха отровно цвете на 30 млн. години

  • 16 февруари 2016 16:22

  • 2295
  • 0
Учени откриха отровно цвете на 30 млн. години
©

Това наскоро идентифицирано и идеално запазено цвете е намерено погребано в кехлибар - вкаменена смола - може да е смъртоносно отровно. Ботаниците от Университета на Орегон, направили находката, отбелязват пред Ройтерс, че това е един от най-добре запазените образци на доисторическата флора.

Кехлибарът със запазеното в него по-рано неизвестно за науката цвете, наречено Strychnos electri, е намерено на хълм в Доминиканската република, пише nauka.offnews.bg.

Наскоро идентифицираното цвете, според учените, е расло преди 20-30 милиона години и принадлежи към група отровни растения - източници на отровите стрихнин и кураре. Изследователите отбелязват, че откритото Strychnos electri също е било отровно.

Цветето е прародител на един от трите основни родове растения - двусемеделните, подклас Астериди (Asterids).

"Изкопаемите цветя са изключително редки находки", заяви Джордж Пойнар (George Poinar) от Университета на Орегон. "И тези в кехлибара осигуриха единственото доказателство за това, как са изглеждали древните тропически цветя, тъй като бързото разлагане на такива деликатни обекти в условията на висока температура и влажност на въздуха не позволява запазването им в седиментни депозити", типа скала, в която се откриват фосилите.

Кехлибарите представляват богат източник на погребани фосили, датирани от 130 милиона години, включително комари и пясъчни мухи, паяци, стоножки, кърлежи и дори жаби, гущери и саламандри. Според учените новото цвете Strychnos electri вероятно е тровило обитателите на Земята преди 30 млн години.

Кехлибарът е запазил две малки цветчета в жълтокафяво с тръбна форма със съцветия около 10 мм.

"Тези кехлибарени парчета са като времеви капсули, замръзнал миг от живота, така че да преживеят досега и да бъдат изучавани", заяви ботаникът от Rutgers University Лина Струве (Lena Struwe). "Цветето е изключително добре запазено, не е деформирано, не е смачкано, не е разкъсано, очевидно просто е паднало в лепкавата смола." - отбелязва Струве.

Последвайте канала на

Novini.bg
2295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини