Архивът на Марио Пузо се предлага на търг

  • 12 февруари 2016 10:35

  • 1014
  • 0
Архивът на Марио Пузо се предлага на търг
© Getty Images/Guliver

На търг ще бъде предложен архивът на американския писател, сценарист и автор на култовия роман "Кръстникът" Марио Пузо, предаде Асошиейтед прес и БТА.

Колекцията включва 45 кутии с книжа и покрива цялата кариера на автора - от ръкописи на ранните му книги до по-късни сценарии. Желаещите ще могат да наддават и за старата пишеща машина на Марио Пузо.

Търгът, организиран от бостънската аукционна къща "Ар Ар Окшън", ще се състои на 18 февруари. Организаторите на аукциона очакват колекцията да бъде продадена за минимум 400 000 долара. Архивът се предлага за продан от наследниците на Марио Пузо.
Без съмнение най-интересните артикули от архива на Марио Пузо са хилядите страници, свързани с романа и филма "Кръстникът". Книжата разкриват интересни подробности от творческия процес, като например "избистрянето" на сценария за филмовата класика, над който Марио Пузо работи съвместно с режисьора Франсис Форд Копола. Особено любопитно е как Пузо, след редица промени, стига до култовата фраза на Дон Корлеоне "Ще му направя предложение, което не може да откаже" - втората най-прочута филмова реплика на всички времена, според Американския филмов институт, след "Честно казано, скъпа, въобще не ми пука" от "Отнесени от вихъра".

Друго любопитно "късче" от колекцията е писмо, написано през март 1970 г. от Марио Пузо до актьора Марлон Брандо, който впоследствие се превъплъщава в образа на Дон Корлеоне във филма "Кръстникът" (1972). По времето, когато пише писмото, Пузо иска именно Брандо да изиграе главната роля. Мислейки обаче, че актьорът е останал извън филмовия проект, писателят и сценарист не крие разочарованието си.

Последвайте канала на

Калина Христова
1014 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини