Човешкият мозък работи по различен начин през зимата и лятото

  • 10 февруари 2016 13:57

  • 1819
  • 0
Човешкият мозък работи по различен начин през зимата и лятото
©

Едно ново проучване на белгийски учени показва,че дейността на различните области на човешкия мозък зависи от времето на годината - през зимата отслабва вниманието, а краткосрочната памет достига своя връх през есента.

Изследването не е окончателно, но съавторът на проучването Жил Вандевал (Gilles Vandewalle), научен сътрудник в Университета в Лиеж в Белгия, твърди, че изследваните 28 млади белгийци имат "сезонни проблеми", съобщава offnews.bg, цитирайки MedicalXpress.

Сезоните влияят по-силно върху някои хора, отколкото върху други. По-специално, Вандевал смята, че хора с сезонно с афективно разстройство - депресия през определени месеци - може да са по-уязвими.

Изследването е публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Авторите изследвали когнитивните функции на мозъка 28 белгийците по различно време на годината. През всеки сезон участниците в експеримента прекарвали по 4.5 дни в лаборатория, без достъп до външния свят. Също така, те били лишени от всякакви сезонни сигнали и по-специално, дневна светлина. Изследователите сканирали мозъците на изследваните в момент, когато изпълнявали тестове за способността си да задържат вниманието си, да съхраняват, актуализират и да сравняват информация в паметта си.

В резултат на това изследователите са стигнали до извода, че капацитетът на мозъка не се променя през различните сезони. Но по различно време на годината се активира една или друга част на мозъка. Например, тази част, която е отговорна за поддържане на вниманието, е най-активна през юни, по-близо до лятното слънцестоене и най-малко активна през декември, по време на зимното слънцестоене. Краткосрочната - "оперативна" - памет достига своя връх през есента и отслабва по време на пролетното равноденствие.

Последвайте канала на

Novini.bg
1819 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини