Търсят следи от суперконтинента Гондвана в Антарктида

  • 26 януари 2016 14:44

  • 2541
  • 0
Търсят следи от суперконтинента Гондвана в Антарктида
© Getty Images/Guliver

Международна изследователска експедиция в Антарктида си е поставила за цел да намери геоложки следи от суперконтинента Гондвана, съобщават ДПА и БТА.

Изследователите са заели позиция на около 1700 километра от Южния полюс на изолиран скалист връх, надвиснал от ледена покривка на повече от 1000 метра над морското равнище. Ръководената от Германия експедиция GANOVEX (German Antarctic North Victoria Land Expedition) XI включва десетки изследователи. Повечето от тях са германци, но участват и учени от Швеция, Италия и Австралия. Експедицията е 11-ата до ледения континент, организирана от института от 1979 г.

Разцепването на суперконтинента Гондвана, започнало преди около 180 милиона години, предизвиква отделянето на съвременните Африка, Индия, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка от Антарктида, която остава изолирана в мразовития студ на Южния полюс. Изследователите споделят в онлайн дневник подробности за суровите си работни условия. На място, където летните температури достигат до минус 30 градуса по Целзий, учените извършват измервания и събират скални проби, придвижвайки се със специални съоръжения по изключително неравния леден терен. Палатките им са допълнително подсилени заради силните снежни бури с ветрове, достигащи до 100 километра в час. Когато условията се подобрят, събирането на данни ще бъде подпомогнато от хеликоптери.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини