Откриха потенциален дом на космическа цивилизация

  • 08 януари 2016 12:13

  • 4648
  • 0
Откриха потенциален дом на космическа цивилизация
© NASA

Астрономите отдавна търсят доказателства за съществуването на извънземни цивилизации. Въпреки липсата на доказателства Вселената изглежда твърде голяма и разнообразна, за да сме единствените развити разумни същества в нея. Учените напоследък изследват все по-задълбочено един от потенциалните домове на подобни цивилизации – сферичните звездни купове, пише "Новинар".

Те са едни от най-старите образувания в Млечния път и представляват купове от изключително стари звезди, образували се още по време на раждането на нашата галактика.

Гравитацията ги е оформила в сфери и в тях звездите са струпани сравнително близо една до друга – по-близо, отколкото е Слънцето до съседните му светове. Именно тези характеристики правят такива звездни купове перфектния дом за цивилизация, която би искала да се развива в междузвездното пространството и да прескача от свят на свят. Голямата им възраст означава наличие на множество стари светове, на които животът може да се е развивал не 3,8 милиарда години, както е на Земята, а далеч повече – дори над два пъти по-дълго. В момента в галактиката има около 150 разпознати от нас сферични купове, като повечето се намират далеч от центъра на Млечния път. Те са се формирали преди около 10 милиарда години.

Една от причините те досега да не са привличали търсачите на извънземен живот е, че подобни стари звездни системи са бедни на метали и по-тежки елементи, а именно такива елементи са необходими за създаването на планети и живот. Според други астрофизици обаче това е твърде песимистична теория и все още е рано да се каже дали в тези купове има планети.

Повечето звезди там са червени джуджета – по-слаби и бледи от Слънцето небесни тела, които обаче са далеч по-стабилни и дълголетни. „Когато веднъж там се формират планети, те могат да оцелеят много дълго, дори по-дълго от сегашната възраст на Вселената”, обясняват астрофизиците. Така че именно там, ако веднъж се появи живот, той би имал достатъчно дълго време да се развие до високотехнологична цивилизация, която да може да пътува из Космоса. В звездните купове разстоянията между звездите са много малки - 20 пъти по-малки, отколкото между Слънцето и най-близката до нас звезда Алфа Кентавър. Това означава, че комуникациите между световете стават много по-лесни и една цивилизация от типа на тези в „Стар трек” и „Междузвездни войни” – далеч по-постижима.

Последвайте канала на

Novini.bg
4648 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини