Около 50 тигри и леопарди имат ''двойно гражданство''

  • 04 януари 2016 17:50

  • 2208
  • 0
Около 50 тигри и леопарди имат ''двойно гражданство''
© Getty Images

Руските и китайските учени за пръв път обмениха данни от проследяващите си устройства и установиха, че най-малко 30 леопарди и 17 тигри на територията на Приморския край през 2014 година са били в Китай, каза пред РИА Новости главният специалист за връзки с обществеността на Националния парк „Земя на леопарди“ Мария Окулова, пише агенция "Фокус". Обмен на данни за последната година все още не е извършен.

„Мащабните проследявания на големите котки в южната част на Приморския край започнаха през 2013 година, а в Китай - през 2012 година. През 2015 година учените от Националния парк „Земя на леопарди“ и експерти от Пекинския педагогически университет за първи път обмениха данни от камери, монтирани от двете страни на границата. Това позволи не само да се установи общият брой на далекоизточните леопарди, но също така и да се научи как много от тези котки и тигри имат „двойно гражданство“, каза Окулова.

По думите ѝ, разширяването на обхвата на популациите на тигрите и леопардите при увеличаването на тяхната численост е естествен процес. Като се има предвид местоположението на националния парк в близост до морето и населените места, единствената посока за миграцията на дивите котки е към Китай.

Последвайте канала на

Novini.bg
2208 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини