Откриха 6 нови вида африкански жаби

  • 17 декември 2015 15:29

  • 1581
  • 1
Откриха 6 нови вида африкански жаби
©

Шест нови вида жаби бяха открити в Африка. Така видовете жаби от рода Xenopus нараснаха с 30 на сто, а това ще даде възможност на учените за изследване на болести при хората, съобщи БТА.

Познатите на учените видове жаби Xenopus вече станаха 29. Най-известният сред тях е Xenopus laevis (гладка ноктеста жаба).

Тези африкански жаби имат еволюция, близка до тази на човека, и затова са използвани в биомедицински, генетични и противоракови изследвания.

Те живеят в блатисти местности в Западна и Централна Африка и се отличават с това, че имат издължени нокти на пръстите си. Тези земноводни издават звуци под водата, но нямат език, нито зъби. Новите видове са открити при изследване на жаби в колекциите на 168 музея посредством нови аналитични технологии, ползващи ДНК, регистриране на издаваните звуци, томоденситометрия на вътрешни органи, анализ на хромозоми. 

Новите видове са кръстени Xenopus allofraseri, Xenopus eysoole, Xenopus fishbergi, Xenopus kobeli, Xenopus mellotropicalis, Xenopus parafraseri. Резултатите от изследването са публикувани в "PLoS ONE"

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1581 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
kur za boiko analev

2015.12.19 | 18:13

1
tupata tikva se prevurnal v jaba, xixixiiii

Добави коментар

Водещи новини