5000 тона лед за Ice Hotel в Швеция (снимки)

  • 17 декември 2015 11:33

  • 1395
  • 0
5000 тона лед за Ice Hotel в Швеция (снимки)
©

Приказният хотел от лед край градчето Юкасярви в шведската част на Лапландия отвори врати. Тази година са използвани 5 000 тона лед за конструирането на легендарния Ice Hotel, който включва 55 стаи, църква и бар, в който напитките се предлагат в „чаши“ от лед.

Напук на суровите климатични условия, той е сътворен за два месеца от именити скулптори, строители, архитекти, които творят с лед. Площта му е около 6000 кв. м , а средната температура в зданието варира между – 5ºС до – 10ºС, пише "Монитор".

Изграждането на необичайната сграда всяка година започва след като р. Торне замръзне и посреща гости от декември до април. Логично магията изчезва през пролетта, когато целият се стопява в реката.

Вътрешната украса на зимния дворец е смайваща. Обзавеждането, мебелите, скулптурите и аксесоарите в спалните помещения са направени от ледени блокчета и са драпирани с кожи от северни елени. Полилеите пък представляват снежни висулки, които се осветяват от оптични влакна. Снежената църква към хотела би била перфектното място за двойки авантюристи, които са романтично настроени и искат сватбата им да бъде уникална.

Всяка стая има свой уникален замисъл. Идеята за едната от спалните е да прилича на гора от ледени колони в готически стил. В друга стая е сътворен изящен леден паун, а в трета 3-метров африкански слон гледа от високо към леглото. Създателят на спалня с име „Капсулата на любовта“ споделя, че бил вдъхновен от модата, дизайна и диското от 70-те.

Туристически компании вече организират ексурзии до хотела. Едно от предложенията е почивка с три нощувки- една в Ice Hotel и две в топлия хотел Kaamos. Такава почивка струва 988 паунда и в нея се включват и пътните със самолет от Лондон. Освен самия дом на студа, има и други атракции наоколо. Сред тях са сафари със снегомобил, каране на шейна с елени, риболов в леда, гледане на страховитите шарки на Северното сияние, ски бягане или разходка с хеликоптер. Организират се и специални екскурзии до селищата на самите- номадски племена, които отглеждат северени елени и се препитават основно с риболов и животновъдство. Там туристите могат да се запознаят отблизо с начина им на живот, с техния бит и култура.

За първи път леденият хотел е бил построен като изложбена зала през 1989 г. След време се наложило група туристи да пренощува в него. Изживяването им харесало изключително много и така се родила идеята за хотела. От тогава насам, всяка година Ice Hotel се посещава от десетки туристи, като пикът е през януари. Тогава в Юкасярви се провежда известният фестивал на самите, както и пазарът в Йокмок.

Вдъхновени от идеята, архитекти ще строят подобен хотелски компекс и на полуостров Камчатка. Комплексът ще бъде разположен недалеч от вулкана Вилючинский и ще се състои от няколко ескимоски къщички. При строителството ще се използват технологии, по които се правят подобни хотели в скандинавските страни, Канада, а също така и собствено ноу-хау, подчертават местните власти.

Понеже температурите в помещенията ще са минусови, на туристите ще се предлагат топли спални чували. В хотела ще могат да се настанят до 15 души. Планира да бъде построен следващата година.

Последвайте канала на

Novini.bg
1395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини