Продължителността на денонощието ще расте

  • 14 декември 2015 12:49

  • 5269
  • 1
Продължителността на денонощието ще расте
© Getty Images

Учени от Харвардския университет са изяснили, че продължителността на деня на Земята постепенно се увеличава. Това се случва поради топенето на ледниците, които забавят въртенето на планетата, съобщава РИА Новости. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science Advances, пише actualno.com.

Учените са установили как съкращаването на площта на ледниците влияе върху скоростта на въртене и наклона на оста на Земята.

Според тях за последния век продължителността на деня се е увеличила с милисекунда. Както прогнозират изследователите, този процес ще се ускори и към края на XXI продължителността на денонощието ще се увеличи с пет милисекунди.

Освен това засилващото се топене на ледниците, което се случва поради затоплянето на климата, изменя земната ос – към края на века тя ще се измести със сантиметър от Северния полюс.

Пак заради нарастващото топене на ледниците увеличаващите се обеми вода и тяхното изместване към екватора ще накарат Земята да забави своето въртене.

Последвайте канала на

Novini.bg
5269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2015.12.15 | 23:11

1
От това което прочетох, въртенето на планетата Земя се забавя. Освен увеличението на деня, ще се увеличава и ноща. Да му мислят "Часовниците" и Петлите.

Добави коментар

Водещи новини