Свръхперсонализирани бижута съдържат ДНК

  • 11 декември 2015 16:53

  • 1817
  • 0
Свръхперсонализирани бижута съдържат ДНК
©

Диамантите са вечни, но какво е по-уникално от най-ценните камъни на Земята? Кодът на живота, казва швейцарският химик Роберт Грас, идейният двигател зад проекта “Identity Inside”, чиято цел е създаване на свръхперсонализирани бижута с инкрустирана в тях ДНК, пише "Фокус", цитирайки Live Science.

Грас черпи вдъхновение от работата си по технология за стабилизиране и съхранение на ДНК. “Нашата ДНК ни прави уникални, а бижутата са нещо, което искаме да бъде уникално и специално,” казва той.

Първата стъпка при поръчката на бижу е взимането на проба от слюнката на клиента от вътрешността на бузата. Пробата се изпраща в лабораторията на Грас в Швейцария, където се обработва и ДНК се извлича и пречиства. Учените добавят химикали към течния разтвор, съдържащ ДНК, за да стимулират растежа на стъкло, което “фосилизира” ДНК при стайна температура. Резултатът е прахообразно стъкло, съдържащо миниатюрни нишки ДНК, обяснява Грас. Екипът пробива малка дупка във вътрешността на бижу (пръстен, например), напълва я с праха и запечатва отвора с диамант.

При обработката ДНК остава невредима, което означава, че пробите могат да се използват за анализ по всяко време. Изследователите са събрали данни за разпада на капсулираната ДНК и са установили, че в продължение на

1000 години тя ще се разпадне, намалявайки концентрацията си наполовина.

Проектът търси финансиране чрез онлайн платформата Kickstarter, като до момента е събрал над 9000 долара, но Грас казва, че се надява да достигне целта си от 20000 долара до 20 декември.

Последвайте канала на

Novini.bg
1817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини