Мистериозните ярки петна на Церера най-вероятно са соли

  • 10 декември 2015 15:24

  • 1675
  • 0
Мистериозните ярки петна на Церера най-вероятно са соли
© NASA

Церера разкрива част от добре пазените си тайни в две нови изследвания, публикувани в журнала Nature, благодарение на данни от апарата Dawn, съобщава Националната космическа агенция на САЩ (NASA). Проучванията включват и дългоочакваните анализи за същността на ярките петна по повърхността на планетата-джудже, пише "Фокус".

Едното изследване идентифицира светлите петна като вид сол, а второто предполага, че това е богата на амоняк глина, което повдига въпроси за начина на формиране на Церера.

По повърхността на небесното тяло има над 130 светли области и повечето от тях се свързват с причинени от сблъсъци кратери. Според учени от Института “Макс Планк” в Германия материалът с ярък цвят съответства на магнезиев сулфат, наречен пептахидрат. Друг вид магнезиев сулфат е познат на Земята като епсомова сол. Изследователите предполагат, че тези богати на соли региони са останали след сублимацията на воден лед в миналото. Сместа от лед и сол се е показала на повърхността вероятно след удари на астероиди, посочват те.

“Глобалната природа на ярките петна на Церера води към заключението, че този свят има пласт, съдържащ солен воден лед под повърхността си,” казва Андреас Натуес.

Във второто проучване членове на екипа на Dawn са изследвали състава на Церера и са открили доказателства за богата на амоняк глина. Сам по себе си амонякът би се изпарил при днешните условия на Церера, тъй като планетата е твърде топла. Възможно е обаче молекулите на амоняка да са стабилни, ако са свързани с други минерали.

Наличието на амониеви съединения допуска възможността Церера да не произхожда от главния астероиден пръстен между Марс и Юпитер. Според друга теза планетата-джудже се е формирала близо до днешното си местоположение, включвайки материали, които са били пренесени от външната част на Слънчевата система - близо до орбитата на Нептун, където азотните ледове са термично стабилни.

Тази седмица Dawn достигна последната си орбитална височина на приблизително 385 километра над повърхността на Церера. В средата на декември сондата ще започне на извършва наблюдения от тази височина, които ще включват заснемане на изображения с резолюция 35 метра на пиксел и събиране на данни от инфрачервения, неутронния спектър и спектъра на гама-лъчите, както и данни за гравитацията.

Последвайте канала на

Novini.bg
1675 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини