Какво се крие под портрета на Мона Лиза

  • 08 декември 2015 15:24

  • 8992
  • 2
Какво се крие под портрета на Мона Лиза
© Getty Images/Guliver

Портрет на друга жена се крие под образа на Мона Лиза, смята френски учен, който е използвал технология за отразяване на светлината за разкритието си. Паскал Кот обяви, че е посветил повече от 10 години в анализиране на картината и е сигурен, че по-ранен портрет на друга жена е скрит под повърхността на най-известната творба на италианския художник Леонардо да Винчи, съобщава БТА.

Жената, която се крие отдолу също е седнала в поза като Мона Лиза, но по нейния портрет няма и следа от енигматичната усмивка на Джокондата, която интригува любителите на изкуството от повече от 500 години.

От Лувъра в Париж, където е изложена картината, отказаха да коментират твърденията на Кот. Те са противоречиви и разделиха мненията на експертите по творчеството на Леонардо да Винчи, отбелязва Би Би Си. Според някои е съвсем обичайно един художник да е прерисувал платно, ако даден клиент, който му е платил, е поискал промени. Така че не е изненадващо под Мона Лиза да е имало друг портрет.

Мона Лиза е била обект на няколко научни изследвания в продължение на повече от половин век. Сега обаче Кот твърди, че неговата технология може да разкрие картината в по-голяма дълбочина. Смята се, че Леонардо е работил над картината в периода между 1503 и 1517 г., докато е бил във Флоренция, а по-късно и във Франция. От дълго време се води дебат за самоличността на Мона Лиза.

От векове се приема, че тя е Лиза Герардини, съпругата на флорентински търговец на коприна. Сега обаче Кот е на мнение, че разкритията му оспорват тази теория. Той вярва, че именно образът под повърхността на картината е истинската Лиза, а портретът, получил името "Мона Лиза", е на друга жена.

„Резултатите разбиват много митове и променят виждането ни за шедьовъра на Леонардо завинаги”, сигурен е Кот. Специалисти по изкуството обаче намират тази идея на френския учен за несъстоятелна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8992 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.02.07 | 21:36

2
под образа на мона лиза се крие портрет на моя уи, с пръскана перма
R.....

2015.12.09 | 08:50

1
krie se lizacha na MONA

Добави коментар

Водещи новини