Британец ще бяга в Лондонския маратон от космоса

  • 05 декември 2015 18:07

  • 1636
  • 1
Британец ще бяга в Лондонския маратон от космоса
© Getty Images

Британският астронавт Тимъти Пийк ще стане първият мъж, който ще пробяга маратон на борда на Международната космическа станция (МКС). Пийк смята да направи това на 24 април следващата година, когато се провежда традиционният Лондонски маратон и така да вземе символично участие в него, пише kanal3.bg.

Най-важното предизвикателство, пред което е изправен астронавтът, е как да преодолее безтегловността. За тази цел той смята да използва специални колани, които да го държат в необходимото положение на пътеката за бягане и да не се оттласква от нея.

През 1999 г. Тимъти Пийк е участвал в маратона на британската столица и е пробягал разстоянието за 3 часа и 18 минути. Сега той казва, че не смята да подобрява личния си рекорд, но не иска да пропусне бягането. Според неговите разчети, в състояние на безтегловност, той ще трябва да се справи за три часа и половина или четири часа.

Сунита Уилямс
до момента е единственият човек, който е бягал маратон в космоса. Тя направи това през 1997 г. с научна цел, но досега няма човек, който да се е включвал в земен маратон от космоса.

На 15 декември към МКС ще поеме нов екипаж. Той е в състав Юрий Маленченко (Роскосмос), Тимъти Копра (НАСА) и Тимъти Пийк (Европейска космическа агенция). Те ще се отправят към МКС с кораб, чието изстрелването ще бъде от космодрума в Байконур.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1636 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.05.26 | 00:58

1
я па от село ще го бегам тоа маратон

Добави коментар

Водещи новини