Откриха стъпките на истинското чудовище от Лох Нес

  • 04 декември 2015 15:09

  • 4864
  • 0
Откриха стъпките на истинското чудовище от Лох Нес
© Getty Images

Истински чудовища са бродели по бреговете на шотландските езера. Това обаче се е случило преди повече от 170 милиона години, пише "Новинар".

Палеонтолози откриха стотици стъпки от завроподи – гигантски четирикраки тревопасни динозаври в Шотландия. Изчезналите животни доста напомнят по външен вид на популярната представа за чудовището от Лох Нес, което според местните все още живее в дълбините на едно от езерата в северната страна.

Новооткритите стъпки са най-голямата находка, свързана с динозаври, намирана на територията на Шотландия. Те са останали от периода Юра, в който са живели най-големите праисторически влечуги.

Според учените динозаврите оставили следи в пясъка, докато ходели във водата на лагуна. Стъпките били покрити с тиня, пясък и тръстика, но били на плитко и периодично ги заливал приливът. След проучването обаче те вече са ясно различими и туристите ще могат лесно да ги различат.

Предполага се, че животните, които са ги оставили, са били дълги около 15 метра и са тежали 11 тона. Те имали доста дълъг нокът на единия си пръст – вероятно за по-лесно ровене в земята и правене на гнезда.

Така легендата за чудовището от Лох Нес се оказа поне донякъде вярна – в Шотландия действително е имало огромни влечуги, но преди 170 милиона години.

Последвайте канала на

Novini.bg
4864 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини