Кои хора са по-добри манипулатори

  • 01 декември 2015 13:10

  • 1884
  • 0
Кои хора са по-добри манипулатори
©

Социални антрополози от САЩ са изчислили, че екстровертите са по-склонни към използване на манипулативни похвати при общуване с хората от интровертите.

Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Philosophical Transactions B, пише The Independent, пише actualno.com.

Учените са провели наблюдение на 200 студенти, които взели участие в игра, позволяваща да се изкарат пари с вложения в обща банка. В първия случай студентите можело да не разкриват своите действия по разпределяне на своите парични средства, докато във втория това било задължително.

Оказало се, че екстровертите са по-склонни да използват социалната ситуация в своя полза в сравнение с интровертите. В първия случай екстровертите си оставяли повече пари от интровертите, докато във втория случай, напротив – искали да се покажат по-щедри. Интровертите и в двата случая почти не променили своята тактика.

В изследването си учените се опитали да определят влиянието на наградите и наказанията върху екстровертите и интровертите в условията на социалното взаимодействие. Учените смятат, че наблюдаваното от тях поведение на екстровертите е свързано със способностите за възприятие на такива личности на преходите от взаимодействието в свободни условия към социално сътрудничество.

Според изследователите резултатите от тяхното изследване могат да доведат до нови хипотези, отнасящи се към особеностите на биологията на индивидуалните поведенчески различия, както и към по-добро разбиране на двустранното взаимодействие между личността и социалната институция.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1884 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини