Пипи Дългото чорапче е расистка

  • 09 ноември 2011 12:33

  • 4259
  • 2
Пипи Дългото чорапче е расистка
©

В книгата на шведската писателка Астрид Линдгрен Пипи Дългото чорапче има признаци на расизъм и е изпълнена с колониални стереотипи, пише газета.ру.

Според теолога Еске Волрад от германската Асоциация на жените-евангелистки самата Пипи не е расистка, но в книгата има много колониално-расистки стереотипи, казва богословът. Тя твърди, че издатели във Федералната република вече са сменили негърски крал с крал на южните морета, но има и други места в книгата със спорно съдържание.
Например, има сцена, в която чернокожи дечица се замерват с пясък пред очите на техни бели връстници. Самата Волрад е пропуснала този момент, когато чела произведението на чернокожия си племенник.

В същото време Пипи Дъгото чорапче съдържа и много положителни моменти. Сред тях са как децата да носят отговорност за постъпките си, протест срещу жестокостта към животните и критика към управляващите, смята Волрад.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
4259 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.02 | 19:00

2
За колониални стереотипи не знам, ама това е колосална простотия. Ами забранете книгата бе, както са забранили книгите на Марк Твен в САЩ, че видиш ли, използвал думата "негър", забранете и Пипи дългото чорапче. На децата не им трябват да четат произведения на такива дегенерати като Твен или Линдгрен, къде къде по-образовани и кулутни ще станат като гледат Трансформърс, Железния човек, Капитан Америка.... :\
1

2014.10.02 | 19:00

1
Ама че глупости на хора без работа, какво пък им допречи прекрасната детска книжка след повече от 65 години (публикувана е в Швеция през 1945 г.)?!

Добави коментар

Водещи новини