-
19 ноември 2015 09:11
- 2228
- 0
Кестените са високо ценени в готварството, поради много причини. Тези красиви, лъскави ядки са еднакво подходящи както за добавка към сладки, така и към солени ястия. Сезонът на кестените е кратък и може да ги намерите през есента. Вакуумирани и консервирани се срещат през цялата години в големите супермаркети.
Пресните кестени, трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови, поради тяхното съдържание на танинова киселина. Трябва да премахнете обвивката на кестена, чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре. Текстурата на кестените е много подходяща, за да бъде алтернатива на брашното в направата на десерти. Това, което трябва само да направите е да смелите кестена в блендер и е готов за направата на хлябове, сладкиши, мъфини, разказва foodpanda.
Най-популярните десерти със съдържание на вкусната ядка са сладолед, който се приготвя като разбиете сметана, пудра захар и подсладено пюре от кестени.
Друг десерт е „Райска комбинация”, както го наричат французите. Това са захаросани кестени, заляти с течен шоколад. Тези сладки бонбони се консумират самостоятелно или се ползват за украса на трюфел-торта. Италианците пък приготвят - варени кестени в захарен сироп, поднесени с топка сладолед.
Преди десетилетия, кестените са използвани предимно в селската кухня, докато днес са истински деликатес. Приготвят се яхнии и гювечи или се сервира на пюре. Подходящи са като гарнитура към телешко месо или друг вид печено.
Кестените намират приложение и в салатите като най-популярната е салата с кълнове, гарнирана с печени кестени.
Подходяща е за Коледната вечеря.
Този плод е изключително предпочитан в рецептите в Китай, Португалия, Испания, Италия, Франция, Словения, Хърватия, Корея и Югоизточна Азия.
Той е полезен, диетичен и вкусен, което го прави апетитен за всеки гастроном.
Различните сортове имат различен вкус като варират в зависимост от условията на отглеждане.
Последвайте канала на
Свързани новини
Готвенето с растителни масла води до рак
09 ноември 201507:12
Нови технологии за здравословно и лесно готвене
13 октомври 201514:49
Ученици ще представят на фестивала "Усмивки на брега" стари рецепти за ястия с риба
07 октомври 201514:13
5 рецепти за вкусни ястия от горски гъби
14 септември 201517:33
Най-вкусните закуски от цял свят
24 август 201517:58
Мъж се разведе с жена си, готвила му бавно
14 август 201507:15
Пет храни, които са по-полезни сготвени
02 март 201610:50
Станислав Генчев: Информацията за Левски не е истина
Локо (Пловдив) ще пробва да спре серията на Крумовград в търсене на излаз в Европа
Здрав сблъсък в "Бистрица" между ЦСКА 1948 и Славия
Григор излиза днес за трета победа срещу Нишиока
Ще се върне ли Черноморец в играта или Балкан ще се доближи до финала в НБЛ?
Байер мина през ада, за да запази рекордната си серия, класирайки се за финала в Лига Европа
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Кирил Петков за ГЕРБ и ДПС: Не е въпрос на политика, въпрос на сделка е
10 май 202408:09
Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път
10 май 202408:42
Димитър Ганев: Изглежда фактически невъзможно да се направи управление от две формации
10 май 202408:38
"Маркет Линкс": При избори днес ГЕРБ-СДС биха имали 80 депутати, а ПП-ДБ - 55
10 май 202410:18
Матева, ЦИК: Резултати от изборите ще има в срок, не всявайте излишно напрежение
10 май 202409:09
Бившият зам.-външен министър Керемедчиев: РСМ се разделя с пътя си към евроинтеграция
10 май 202408:40
Коста Филипов, журналист: Новият президент на РСМ Силяновска вече "проговори" на сръбски език след победата си
10 май 202407:45
Путин предложи Михаил Мишустин за премиер
10 май 202409:51
Климатологът Симеон Матев: В осем дни през месец май и 10 през юни е нормално да има градушки
10 май 202409:46