Емотикона е думата за 2015 година

  • 17 ноември 2015 20:52

  • 2858
  • 0
Емотикона е думата за 2015 година
©

Авторите на Оксфордския речник избраха думата на 2015 г. Тя всъщност е пиктограма - емотикона, който изобразява „лице със сълзи от радост“, съобщава Wall Street Journal.

Авторите се позовават на бума на „културата с емотикони“ през последната година като една от причините за избора на емотикона.

Други думи и изрази, които намират място в списъка с думи на годината за 2015 г., са: Ad blocker (приставка за спиране на онлайн реклами), Dark Web (тъмен интернет), бежанец, Brexit и sharing economy (икономика на споделянето). Любопитна част в списъка е и думата „they” (те). „Местоимението „те“ е една от най-използваните думи в английския език, но напоследък все повече се използва във връзка с хора, които не се самоопределят нито като мъже, нито като жени“, се казва в изявление на Oxford Dictionaries.

Избраната дума за тази година продължава тенденцията на Оксфордския речник да избира думи, свързани с интернет културата. През 2012 г. американската дума на годината беше „GIF“, а през дума на годината през 2013 г. беше селфи, пише "Труд".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2858 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини