Символ на една велика култура - гейшите

  • 09 ноември 2015 16:16

  • 1629
  • 2
Символ на една велика култура - гейшите
©

Гейшите са един от най-древните символи на Япония и нейната култура още от времето, в което страната на изгряващото слънце е затворена за външни влияния. Те са част от традициите, които са на изчезване, но се стремят да запазят най-важните черти от историята си.

Представляващи много повече от обикновено забавление с красиви жени, танци, червени устни, бяла кожа и скъпа коприна, гейшите са запазили в ядрото на своята култура основните японски черти и ценности. Въпреки че са познати по цял свят, голяма част от хора не знаят много за гейшите или имат погрешна представа за тях.

Гейшите са описвани в множество филми и книги понякога сравнително достоверно, а друг път с много художествени фантазии. Истина е, че професията на гейшата е била престижна и много желана от семействата на японските момичета, но обучението и ежедневието на всяка гейша са били много трудни и са изисквали множество таланти.

Днес рядко можете да видите истинска гейша да върви със ситни крачки върху високите дървени обувки с каишка geta, тъй като броят на гейшите днес е не повече от 2,000. За сравнение, в началото на 20 век те са наброявали повече от 80,000.

* Може би ще ви удиви фактът, че всъщност първите гейши са били мъже. Те са били познати като "honko" и забавлявали клиенти в барове, ресторанти и чайни.

* Гейша всъщност означава "човек на изкуствата" и нейната работа е свързана с това да прави компания на мъжа с много добре отработени маниери и множество таланти. Тя е дискретна и толерантна, перфектна като събеседник и добър познавач на литературата. Гейшата изящно танцува традиционните японски танци, свири на японската класическа триструнна китара шамисен, с много емоционален заряд представя тайнството на чайната церемония.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

woman.bg
1629 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.17 | 14:37

2
Г-н Президент това вие ли сте на снимката???
Гост

2015.11.09 | 23:30

1
Това японците са голяма работа, във всичко гонят съвършенство, даже курвите си обучават от малки за да са съвършенна мъжка компания.

Добави коментар

Водещи новини