Ярките петна на Церера остават загадка

  • 01 октомври 2015 12:21

  • 1265
  • 0
Ярките петна на Церера остават загадка
© NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Екипът зад експедицията на сондата Dawn до Церера публикува впечатляващи нови изображения, но все още не е в състояние да обясни най-интригуващата мистерия на планетата-джудже, пише BBC News.

Ярките петна в широк 90 километра кратер са загадка за учените, откакто космическият апарат ги засече при доближаването към небесното тяло. Вече в орбитата на Церера Dawn събира подробна информация за геологията й състава й, пише "Фокус".

Изследователите предполагат, че петната са залежи от вид сол, но това остава само догадка. „Все още не сме определили източника на белия материал“, казва Крис Ръсел от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. „Смятаме, че това е сол, която по някакъв начин е достигнала до повърхността. Измерваме контурите, опитвайки се да разберем какво показват промените на повърхността в този кратер.“

Планина със странна форма, която се издига на 6 километра над относително плосък терен също озадачава учените, тъй като не изглежда като резултат от познат геоложки процес. „Трудно ни е да разберем как се е формирала тази планина“, отбелязва Каръл Реймънд.

Церера е планета-джудже с диаметър 950 километра, която се намира в астероидния пояс на Слънчевата система. В момента Dawn орбитира на 1470 километра над повърхността й, заснемайки цялата повърхност на всеки 11 дни. Сондата беше изстреляна преди осем години от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. През октомври Dawn ще започне да се спуска, за да достигне на 375 километра от Церера, където ще остане, превръщайки се в част от небето на планетата-джудже.

Последвайте канала на

Novini.bg
1265 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини