Помолиха норвежците да събират мечи фекалии и козина

  • 21 септември 2015 14:00

  • 3096
  • 1
Помолиха норвежците да събират мечи фекалии и козина
© Getty Images/Guliver

Природозащитната служба на Норвегия призова жителите на страната да събират изпражненията и козината на кафявите мечки, съобщи в. „Локал”. Това е необходимо, за да се установи точният брой на животните.

„Молим всеки, който тази есен ще излиза сред природата, да събира екскременти и козина на мечки, а след това да ги предава в местния клон на природозащитната служба”, се казва в съобщението.

За специалистите е важно да получат образци от ДНК на мечките без странични примеси. Затова екскрементите и козината не трябва да се пипат с ръце, а да се използват пластмасови пликове.

Получените образци ще бъдат изпращани за изследване. С негова помощ ще се установи какво е здравословното състояние на мечките и каква е тяхната численост. Подобен метод за мониторинг на популацията отдавна се използва по целия свят.

Канадски изследователи например наблюдават белите мечки чрез козина и изпражнения. Числеността на индийските тигри също се определя чрез екскременти. Освен това изследователи наблюдават популацията на пингвините, като заснемат следите от птиче гуано.

В Норвегия кафявите мечки са изчезващ вид. По данни от 2014 г. от тях в страната са останали само 136 (54 женски и 82 мъжки). В средата на 19 в. в Скандинавия те са били около 4000-5000, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3096 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.25 | 16:39

1
И как ще ги разпознават? С език ли?!?

Добави коментар

Водещи новини