Какъв сте в кариерата – лидер или последовател?

  • 23 август 2015 10:01

  • 2117
  • 1
Какъв сте в кариерата – лидер или последовател?
© Getty Images/Guliver

Всеки иска да е шеф, но може ли да бъде лидер? Изкуството да бъдеш лидер е в това да можеш да мотивираш хората да направят повече от онова, което самите смятат, че могат.

Или владеете това изкуство, или не. Това няма нищо общо с позицията ви. Това, че имате подчинени, не означава, че сте лидер. За да сте лидер, трябва да имате влияние над хората, а не просто правомощия. Както казва Джон Куинси Адамс: „Ако вашите действия вдъхновяват другите да мечтаят, да се учат, да правят повече и да постигат повече, то значи – вие сте лидер."

Не е нужно да имате подчинени, за да сте лидер. И портиерът може да вдъхновява. На другия полюс е човекът, който обича да следва. Дори да имате подчинени, вие пак може да не сте лидер, а последовател, вървящ по установените пътеки и чакащ идеи от другаде.

Последовател сте тогава, когато следвате рутината, нямате визия за бъдещето, а хората около вас не ви вземат за пример. И така, след като изяснихме, че вашата професионална титла не е гаранция за това дали сте лидер, нека отговорим на няколко въпроса.

Според експертите, за да разберете дали сте лидер или следващ, трябва да си зададете няколко въпроса - вижте ги тук
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2117 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.08.23 | 11:26

1
тъпанарщини измислени от системата на управление за оправдание на грабежите , същите кре..тено..заври измислиха и картончетата-досиета за да просперират определен тип ; личности; , които според мен са срам за Човешкия род

Добави коментар

Водещи новини