Природонаучният музей в Бургас събира пясък от цял свят

  • 21 август 2015 15:00

  • 1654
  • 0
Природонаучният музей в Бургас събира пясък от цял свят
© Getty Images

Природонаучният музей в Бургас подготвя изложба с пясък от целия свят. Това каза Светла Далакчиева, уредник в музея, предаде "Фокус". Идеята възниква на Далакчиева миналата година през октомври, когато вижда силно увеличени песъчинки от японски плаж, които представляват звезди.

„Пясъкът по плажовете е различен, но никой не се замисля на какво се дължи това, колко вида пясък има в света и в какъв цвят”, обясни уредникът в музея.

Така колекционирането на пясък се превръща в занимания за децата от еко клуб „Вая” към музея. Това се оказва разпространено хоби в цял свят, обясни Далакчиева. В Германия има музей на пясъка, създаден от колекционер с 5000 проби. Пясъкът в Бургас се съхранява в пластмасови бурканчета.

Музеят разполага вече с близо 200 проби от всички континенти, включително от Антарктида, както и от Копакабана, Сахара, Великденските острови, Дубай и много други екзотични райони. В колекцията влиза и зелен пясък от Хаваи. От музея предвиждат изложба следващата година.

Междувременно продължават размяната на пясък от различни краища на света. Все още в музея нямат проби на север от Варна, така че продължава и събирането на български пясък. Много хора носят пясък за колекцията на бургаския музей. „Има световно признато количество пясък, което се колекционира и разменя и то е 30 мл – горе долу една шепа пясък. Даже има морален кодекс на колекционерите, че не трябва да го продаваме, можем само да си разменяме”, каза Далакчиева.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1654 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини