Откриха най-старата кост от човекоподобна ръка

  • 19 август 2015 10:17

  • 2113
  • 0
Откриха най-старата кост от човекоподобна ръка
©

Учени антрополози откриха най-старата известна кост от човекоподобна ръка. Откритието е направено в клисурата Олдувай в Танзания, съобщи сп. "Лайв сайънс", цитирано от БТА.

Костта е на 1,84 милиона години. Тя е от кутрето на лявата ръка на хоминид и прилича повече на тези на съвременните хора от откриваните преди фосили на хоминиди в Олдувай, твърди палеонтропологът Мануел Домингес-Родриго от университета Комплутенсе в Мадрид.

Ръката на този хоминид е по-развита от ръката на Хомо хабилис и на Паратропус бойсей. Цялата ръка на хоминида вероятно е приличала на човешката. С нея той е можел да изработва каменни оръдия на труда.

Костта е поредното доказателство, че важни човешки характеристики са се развили много рано в еволюцията на хоминидите. Костта е права, което заедно с други особености показва, че притежателят й е живеел по-скоро на земята, отколкото по дърветата.

Според предишни изследвания хоминидите са започнали да ходят на два крака преди около шест милиона години. Това е освободило ръцете им и те са можели да използват оръдия на труда. Преди около два милиона години обаче ръцете на хоминидите са били още с двойно предназначение и те са можели както добре да се катерят, така и да ходят на два крака по земята. Преди да бъде открита тази кост, учените не бяха сигурни кога ръцете на хоминидите са започнали да приличат на съвременните.

"Нашето откритие запълва тази празнина - открихме, че съвременната ръка е поне на 1,85 милиона години", отбелязва Доминго-Родригес.

Притежателят на тази кост е бил по-висок от другите хоминиди, живели по същото време или преди това. Той би трябвало да е с ръст 1,75 м.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2113 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини