Газираните напитки водят до агресия сред юношите

  • 25 октомври 2011 12:27

  • 777
  • 0
Газираните напитки водят до агресия сред юношите
©

Само една газирана напитка на ден може да доведе до по-агресивно поведение сред тийнейджърите, сочи изследване, цитирано от Daily Mail.

Въпреки че твърдят, че е по-вероятно младежите да носят оръжие и да са по-склонни към насилие, ако редовно консумират газирани напитки, учените не са сигурни, че полученият резултат може да се приеме за абсолютно верен.

Проучването сочи, че тези младежи, които пият по повече от пет газирани напитки седмично, е по-вероятно да се включат в насилствени нападения.

Възможно е неизвестни фактори да причиняват агресия в младите хора и също да оказват влияние върху хранителните навици, поради което тийнейджърите избират газираните напитки. По-стари изследвания показват, че лошото хранене може да бъде причина за асоциално поведение.

Изследването е направено сред 1878 младежи на възраст между 14 и 18 години, които учат в 22 държавни училища в Бостън. Те били запитани по колко кутийки безалкохолни напитки са консумирали през седмицата преди анкетата.

Четири кенчета били класифицирани като "малък брой", а пет или повече - като "голям брой". По-малко от един на всеки трима тийнейджъри попаднал във втората категория, като някои от тях пиели по две или повече напитки на ден.

Младежите отговорили и на въпроса дали са проявили насилие спрямо връстниците си, спрямо брат, сестра или приятел, както и дали през изминалата година са носили пистолет или нож.

Като цяло консумацията на подобни напитки е свързана с между 9 и 15% увеличаване на вероятността от агресивно поведение. Резултатите показали, че децата, които пият повече безалкохолни, са по-склонни към агресия.

Повече от 23% от тийнейджърите, които не пият или консумират само по една кутийка с газирана напитка седмично, са носили пистолет или нож, докато тези, които са пили по 14 или повече напитки седмично, са цели 43 на сто.

Според изследователите от Университета във Вермонт съществува силна връзка между безалкохолните напитки и насилието. Основната причина за това може да се дължи на съдържанието на захар и кофеин в питиетата или пък става дума за съвсем различни фактори, които играят роля тук.

Предишни проучвания, правени във Великобритания и Холандия, показват, че младите, които се хранят нездравословно, са по-склонни да нарушават закона.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини