Всички кенгурута са левичари, установиха учени

  • 19 юни 2015 08:00

  • 1511
  • 0
Всички кенгурута са левичари, установиха учени
©

Според ново изследване всички кенгурута са левичари, пише Discovery News. Досега се смяташе, че използването на една ръка с предимство пред другата е присъщо само за приматите, пише "Фокус".

Изследването, публикувано в журнала Current Biology, не само отхвърля тази теория, но и отива една стъпка по-нататък, посочвайки, че използването на единия горен крайник повече от другия е по-развито при кенгурутата, отколкото при хората.

„Според специална скала за оценка на начина на използване на ръцете при примати, кенгуруто получава най-високата оценка“, казва ръководителят на проекта Игор Малашичев. „Наблюдавахме забележителна последователност на реакциите на двуногия вид в предпочитанието да си служи с лявата, а не с дясната ръка“. Малашичев, изследовател в Университета в Сейнт Петерсбург, Русия, и екипът му са установили, че дивите кенгурута проявяват естествена склонност да си служат с лявата ръка при определени действия като почесване на носа, събиране на листа или огъване на клони.

Изследователите са наблюдавали животните на различни места в дивата природа в Тасмания и Австралия. Терминът „ръка“ наистина може да се използва в случая, тъй като кенгурутата имат ръце с пет пръста, които приличат на човешки ръце с изключение на дългите остри нокти.

Откритието, че кенгурутата са левичари е изненадващо, тъй като, за разлика от други бозайници, при тях липсва невронната верига, която свързва лявото и дясното полукълба на мозъка. Сега учените са любопитни да проучат мозъците на двуутробните, които се различават и в други отношения. Тези изследвания могат да предоставят важна информация за невропсихиатрични състояния, каквито са шизофренията и аутизма, като проучат връзката между тях и използването на едната ръка с предимство пред другата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1511 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини