15-годишен ученик откри нова планета

  • 12 юни 2015 06:58

  • 2527
  • 0
15-годишен ученик откри нова планета
© Getty Images/Guliver

Тинейджър е открил планета, намираща се на 1000 светлинни години от Земята, по време на едноседмичен стаж в Университета Кийл във Великобритания, пише The Telegraph.

Том Уаг е бил на 15 години, когато е забелязал малък спад в кривата на светлината на далечна звезда. Необходими са били обаче две години, докато астрономите потвърдят, че ученикът е видял мистериозна планета, преминаваща пред звездата майка. Небесното тяло се намира в съзвездието Хидра в Млечния път и не може да се наблюдава директно с телескоп, но се предполага, че е с размерите на Юпитер и обикаля около звездата си на всеки два дена. Том, който сега е на 17 години, казва: “Това е наистина вълнуващо. Бях поразен. Наистина е нещо, за което можеш да разказваш на хората”.

Откритието прави ученика от Уестлендс един от най-младите хора, открили някога нова планета. Тя е класифицирана под обозначението WASP-142b и е 142-рата планета, открита в рамките на проекта WASP (Wide Angle for Search for Planets). Консорциумът включва учени от Великобритания, Швейцария, Франция и Белгия. Том се надява да учи физика в университета и след това да работи в сферата на астрофизиката или физиката на елементарните частици.

Астрономите от Кийл са впечатлени от желанието му да изучава природни науки и посочват, че е било лесно да го обучат да търси планети. Смята се, че в Млечния път има около 100 милиарда планети и до един трилион звезди. Астрономите от цял свят са открили до момента 1000 потвърдени екзопланети.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2527 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини