Жена роди чрез яйцеклетка, замразена в детските й години

  • 10 юни 2015 21:37

  • 3297
  • 0
Жена роди чрез яйцеклетка, замразена в детските й години
©

Жена от Белгия стана първата майка, която роди чрез своя яйцеклетка, замразена в детските й години, съобщи Би Би Си.

Името на жената не се споменава. Известно е само, че е на 27 години и е замразила своя яйцеклетка, когато е била на 13 г. Тогава й се наложило да започне интензивно лечение от сърповидноклетъчна анемия. Терапията й увредила яйчниците, т.е. тя трудно е можела да зачене без трансплантация.

Експерти се надяват, че тази процедура може да помогне на други млади жени през следващите години. Жената е родила здраво момченце през ноември 2014 г. Детайли около случая бяха публикувани днес в изданието Human Reproduction.

Пациентката, която настоява да остане анонимна, е била диагнозтицирана със сърповидноклетъчна анемия, когато е била на 5 г. Тя е имигрирала от Конго в Белгия, където лекарите установяват, че заболяването й е толкова тежко, че тя има нужда от трансплантация на костен мозък от своя брат.

Преди операцията лекарите подложили момичето на химиотерапия, за да укрепят нейната имунна система и да предотвратят евентуалното отхвърляне на чужда тъкан.

Химиотерапията може да наруши функцията на яйчниците, така че лекарите са отстранили десния яйчник на момичето и са замразили негови фрагменти. По онова време тя вече е показвала признаци на на влизане в пубертета, но още не е имала цикъл.

Вече на 25 г., дамата решила, че иска да има бебе. Лекарите присаждат 4 фрагмента от замразения й яйчник върху този, който е останал и 11 фрагмента на други части от нейното тяло. Тя успява да забременее по естествен начин, когато е на 27 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
3297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини